lauantaina, toukokuuta 22, 2010

Kreikan superfoodia?

Minulla oli sveitsiläis-kreikkalainen ympäristötieteilijä käymässä luonani alkuviikosta ja kävimmepä sitten kyläni maanantaimarkkinoilla piipahtamassa. Sieltä löytyi irtoteetä! Tuoreena pussitettua, paikallista satoa olevaa - need I say more 8) Kahmaisin hetsillään hibiscusta ja kamomillaa mukaani. Pussit maksoivat 1,50 e/kpl.


Photobucket
Minä maaliskuisessa kamomillapellossa :)


Mukaan lähti myös pussi, jossa oli pieniä violetteja kukkia vihreiden lehtien ja varsiosien joukossa. Ystäväni ei osannut sanoa, mikä kasvi oli kyseessä nimen kuullessaan, mutta lupasi ottaa selvää tieteellisestä nimestä. Tänään sainkin sitten tekstiviestiä, että kyseessä on Malva sylvestris. En ole koskaan kuullutkaan malvoista, joten olin aika hönttinä, kun sitä googlettelin ja huomasin, että sehän kasvaa myös Suomessa.


Photobucket
Kyseessä on vihanneksena ja lääkekasvina käytetty kiiltomalva.


"Kiiltomalva on vanha hyötykasvi, jota arvostettiin vihanneksena, mutta ennen muuta monipuolisena lääkekasvina. Lajilla oli vielä uuden ajan alussa lähes yleislääkkeen maine. Malva poisti kuumeen, paransi lähes kaikki säryt, auttoi hyönteisten pistoksiin ja haavoihin. Malvan lehti edisti synnytystä ja sen avulla voitiin myös tutkia, oliko nainen hedelmällinen. Malvan avulla ihmisen uskottiin pääsevänsä viettiensä ja intohimojensa yläpuolella, joten se oli tärkeä lemmenjuomien vasta-aine. Mikä parasta, malvapillerit paransivat tyhmyyttä!"

[Lähde: Luontoportti] ---(Mahtava sivusto btw!)


Photobucket
Mitenköhän se hedelmällisyystutkimus tehdään?!


Todellakin, malvojen lehdissä on kohdun supistuksia aiheuttavaa oksitosiinia! Ei siis parane raskaana olleessaan paljon tuota teetä hörppiä. Tee haisee ihan hevostallin heinälle. Makukokemuksesta en osaa sanoa, kun vielä en ole sitä juonut. Tosin tuntuu, että tuo on ehkä tarkoitettu enemmänkin syötäväksi kuin juotavaksi. Missään ei ainakaan viitata sen käyttöön teenä, mutta yrittänyttä ei laiteta. Päätyköön sitten pastaan, jos ei teelaatuna onnistu :)

Ei kommentteja: